Απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδη, σε Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Ν. Καραθανασόπουλου

  0
  35

  Ο Υφυπουργός Οικονομικών απάντησε την Πέμπτη, 3 Ιουνίου, σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Νικόλαου Καραθανασόπουλου, σχετικά με την επιστροφή των 3.000 ευρώ που δόθηκαν σε πυρόπληκτους της Ηλείας. Ο Υφυπουργός ερωτήθηκε ποια μέτρα θα λάβει για να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία ποινικής δίωξης των αγροτών και για να αποκατασταθούν πλήρως οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες που πληγήκαν από τις πυρκαγιές της Ηλείας.

  Ο κ. Σαχινίδης είπε ότι τον Αύγουστο του 2007 και ενώ η Βουλή είχε διαλυθεί λόγω της προκήρυξης των Γενικών Βουλευτικών Εκλογών, περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ηλεία, βρίσκονταν σε κατάσταση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης. Τότε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που στη συνέχεια κυρώθηκε με νόμο, αποφάσισε – και σωστά – τη χορήγηση έκτακτων κοινωνικών παροχών και οικονομικών ενισχύσεων σε όσους επλήγησαν προσωρινά ή μόνιμα εξαιτίας των πυρκαγιών οπουδήποτε στην Επικράτεια, κατά το έτος 2007. Προφανώς, ήταν μία σωστή απόφαση, είπε ο Υφυπουργός, η οποία όμως, υλοποιήθηκε με τον χειρότερο τρόπο, πράγμα που ειναι ενδεικτικό του τρόπου που διαχειρίστηκε η τότε Κυβέρνηση τα προβλήματα των πυρόπληκτων περιοχών. Συγκεκριμένα, σημείωσε ο κ. Σαχινίδης, ο ν. 3624/2007 απαιτούσε ως μόνα δικαιολογητικά για την πληρωμή των οικονομικών ενισχύσεων αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου για τις ζημιές που υπέστη, καθώς και ότι δεν έλαβε την ίδια παροχή από οποιαδήποτε άλλη πηγή.
  “Επρόκειτο για άλλη μία πολιτική επιλογή σε προεκλογική περίοδο, που οδήγησε σε
  εκμαυλισμό των συνειδήσεων πολιτών”, είπε ο κ. Σαχινίδης. Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι μαζί με τους πραγματικούς πυρόπληκτους συνέρρεαν στην Ηλεία και πλήθος άλλων πολιτών, που συχνά δεν ήταν καν κάτοικοι της περιοχής, για να εισπράξουν το γνωστό «τριχίλιαρο». Στη συνέχεια, κατ’ εξουσιοδότηση του ίδιου νόμου εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για να καθοριστεί εκ των υστέρων η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων και των υπευθύνων δηλώσεων, καθώς και τα δικαιολογητικά που θα έπρεπε να καταθέσουν οι δικαιούχοι. Με βάση αυτή την απόφαση απεστάλησαν από την αρμόδια υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου ειδοποιήσεις για την υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών. Εφόσον μετά την προσκόμιση των δικαιολογητικών, αίρονται οι αμφιβολίες ως προς τη νομιμότητα καταβολής της ενίσχυσης, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο. Όταν όμως διαπιστώνεται ότι έγιναν πληρωμές, χωρίς να συντρέχουν οι προαπαιτούμενες προϋποθέσεις ή ακόμα και διπλοπληρωμές, ζητείται με καταλογισμό των υπόχρεων, η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών ενισχύσεων. “Αυτό επιβάλλεται από το νόμο, αυτό υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον”, σημείωσε ο κ. Σαχινίδης.

  Στη δευτερολογία του, ο κ. Σαχινίδης είπε ότι η υλοποίηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης της Ηλείας ήταν προεκλογική και μετεκλογική δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας, του Γεωργίου Παπανδρέου. Το συντονισμό της συλλογικής προσπάθειας για την ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών έχει αναλάβει το γραφείο της Αντιπροεδρίας, ενώ σημείωσε ότι σύντομα θα έρθει προς συζήτηση μέσα στη Βουλή σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  Επιπλέον αναφορικά στις δικαστικές διώξεις από τις κλήσεις που έλαβαν κάτοικοι της Ηλείας για να προσέλθουν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα προς απολογία, ο Υφυπουργός είπε ότι δεν πρόκειται για πράξη της διοίκησης. Αυτές εστάλησαν στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας, που διενεργείται ύστερα από παραγγελία του Εισαγγελέα Πύργου.
  “Προφανώς και δεν θα παρέμβουμε με οποιονδήποτε τρόπο στο έργο της Δικαιοσύνης ούτε σ’ αυτήν την περίπτωση, αλλά ούτε και σε καμμία άλλη περίπτωση. Και δεν το κάνουμε γιατί εμείς σεβόμαστε το Σύνταγμα, που για να προστατεύει τον πολίτη από την αυθαίρετη και καταχρηστική άσκηση της εξουσίας, ορίζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών ως θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου”, είπε κλείνοντας ο Υφυπουργός Οικονομικών.