Στόχος η αποκατάσταση της γεωλογικής ισορροπίας της κοιλάδας των Τεμπών

  0
  55
  ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ «ΔΡΥΑΣ»

  Το Σωματείο «Δρυάς» πραγματοποίησε την ετήσια γενική του συνέλευση στο εντευκτήριο του οινοποιείου Ντούγκου στον πρώην Σ.Σ. Τεμπών, δίπλα στο Κέντρο Ενημέρωσης«Δρυάς».
  Πριν την έναρξη των εργασιών η κ. Λουΐζα Ντούγκου, οινολόγος, ξενάγησε τους φίλους της «Δρυάς», στον θαυμάσιο χώρο του οινοποιείου και τους μύησε στα μυστικά της τέχνης του κρασιού.
  Στον καθιερωμένο απολογισμό των πεπραγμένων του 2009, ο πρόεδρος κ. Αστέριος Χλωρός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις που κυριάρχησαν τον περασμένο χρόνο, στην έκδοση του επιστημονικού λευκώματος «ΦΥΣΗ 2000» και στη συνδιοργάνωση του «Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου» με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το σύλλογο Καλλιπευκιωτών.
  Στη συνέχεια συζητήθηκε η πρωτοβουλία διεξαγωγής του 4ου Συνεδρίου του δικτύου Μ.Κ.Ο. Θεσσαλίας. Ακούστηκαν προβληματισμοί για το κατά πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι ένα δίκτυο μη κυβερνητικό με μέλη συλλόγους χωρίς ομοιογένεια και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση για το νέο καταστατικό.
  Ακολούθησε συζήτηση για το μέλλον της κοιλάδας των Τεμπών μετά την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου και τις επιπτώσεις των κατολισθήσεων στη βιωσιμότητα του τόπου. Όλοι οι φορείς συμφώνησαν πως κυρίαρχος στόχος πρέπει να είναι η αποκατάσταση της γεωλογικής ισορροπίας της κοιλάδας, ώστε ο τόπος να επανέλθει στην προηγούμενη φυσιολογική του ζωή.
  ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
  Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης τέθηκαν τα εξής ερωτήματα από τα μέλη του ΔΣ:
  -Εφόσον δεν ανακοινώθηκε το πόρισμα για τα αίτια των κατολισθήσεων, που μπορεί να οφείλονται, κατά τη γνώμη των ειδικών, και στη χρήση των εκρηκτικών, γιατί η κατασκευάστρια εταιρία συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο εξόρυξης και δεν χρησιμοποιεί άλλες μεθόδους όπως τον μετροπόντικα;
  – Αν συνετέλεσε και η χρήση των εκρηκτικών στην καταστροφή, δεν κινδυνεύει και το υπόλοιπο μέρος της Κοιλάδας και ειδικά το Κάστρο της Ωριάς; Δεν υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει η κοιλάδα άβατος τόπος;
  – Υπάρχει στη μελέτη πρόβλεψη προσβασιμότητας και αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής; Υπάρχει σχέδιο ανάδειξης της ιστορίας, του φυσικού και του πολιτισμικού πλούτου και της μοναδικότητας της Κοιλάδας των Τεμπών, με σκοπό να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και να γίνει τόπος προορισμού που να εγγυάται το μέλλον αυτού του παγκόσμιου μνημείου της φύσης και τη βιωσιμότητα των κατοίκων της;
  – Η αρχική μελέτη προέβλεπε το τμήμα του αυτοκινητόδρομου που ενώνει τις σήραγγες μεταξύ τους και με τον υφιστάμενο δρόμο στο ύψος των διοδίων του Πυργετού και του Ευαγγελισμού, να κατασκευαστεί σε κοιλαδογέφυρες για την προστασία του οικοσυστήματος. Ο νέος τρόπος κατασκευής του δρόμου σε επίχωμα, μπορεί να εξυπηρετεί την κατασκευάστρια εταιρία για τη διάθεση των υλικών εξόρυξης από τις σήραγγες, υποβαθμίζει όμως το περιβάλλον και συντελεί στην περιβαλλοντική καταστροφή. Με την επίχωση αποκόπτονται οι διάδρομοι επικοινωνίας μεταξύ των ορεινών όγκων και του Δέλτα του Πηνειού – πεδινών περιοχών, της άγριας πανίδας από τους ορεινούς όγκους προς το δέλτα. Επίσης θα πρέπει να προβλέπονται προσβάσεις για την άγρια πανίδα των περιοχών Φύση 2000 (Natura) λόγω του ότι ο αυτοκινητόδρομος θα είναι κλειστός. Η αιτιολογία ότι δεν υπάρχει μέρος εναπόθεσης των υλικών δεν ευσταθεί. Υπάρχουν λύσεις. Εμείς προτείνουμε κάτι το απλό και χρήσιμο για την περιοχή: να διατεθούν τα αδρανή υλικά για τη διάστρωση των αγροτικών δρόμων. Γιατί έγινε αλλαγή μελέτης;
  – Μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κου Σουφλιά, «για όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους αυτοκινητόδρομους και να πληρώσουν διόδια, υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές. Πάντως είναι άλλο εναλλακτική διαδρομή και άλλο παράπλευρο δίκτυο η κατασκευή του οποίου είναι υποχρεωτική από τις συμβάσεις παραχώρησης για την εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών» (20-1-2010) επιβεβαιώνεται η άποψή μας ότι τα διόδια Πυργετού λειτουργούν παράτυπα γιατί είναι κατασκευασμένα πάνω στον παράπλευρο δρόμο που χρησιμοποιείται για εναλλακτική διαδρομή και για την εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών.
  Επίσης κατά τη συνέλευση το ΔΣ της «Δρυάς» απηύθυνε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία και όλους τους φορείς που εμπλέκονται με το περιβάλλον και τον πολιτισμό σε συζήτηση και σε κοινό αγώνα για τη διάσωση της κοιλάδας. Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και γευσιγνωσία με τα υπέροχα κρασιά της οικογένειας «Οινοποιία Ντούγκος».
  Στη συνέλευση παρευρέθηκαν διάφοροι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής μεταξύ των οποίων οι δημοτικοί σύμβουλοι Κάτω Ολύμπου κ.κ. Γ. Μαλαθούνας και Ν. Ρήγας, η πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι του Πηνειού και του παραποτάμιου πολιτισμού» κ. Γιάννα Γεροκώστα , ο εκπρόσωπος των «Θεσσαλών πολιτών» και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του δικτύου Μ.Κ.Ο. Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Γουγουλιάς και ο κ. Σωτήρης Αντέσης, εκπρόσωπος της Μ.Κ.Ο. Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος.