Συνεχίζεται η οικογενειακή παράδοση

  0
  43
  Μετά από μισό αιώνα ο Κώστας Πώχος παραδίδει στον υιό του Βασίλη

  Του Βαγγέλη Γκιάτα
  Συναντήσαμε τον Κώστα Πώχο στη γνωστή γωνιά, πίσω από το γραφείο του να εποπτεύει την σύζυγό του Σούλα, που κάθονταν στο ταμείο και τον γιό του, τον Βασίλη, που γέμιζε τα ράφια του μαγαζιού με προϊόντα.
  Ήταν απόβραδο της Τετάρτης που τα μαγαζιά της Καλαμπάκας είναι ανοιχτά και για τον Κώστα Πώχο αυτές οι ώρες είναι ιδιαίτερα φορτισμένες δεδομένου ότι από την Δευτέρα η επιχείρηση, το Σούπερ Μάρκετ δηλαδή που διατηρεί στην καρδιά της πόλης, περνάει στον γιο του τον Βασίλη που εκφράζει την συνέχεια.
  Για έναν άνθρωπο σαν τον Κώστα Πώχο που γεννήθηκε και ανδρώθηκε μέσα στο μπακάλικο, που σαρκώθηκε με τη μυρωδιά του, που έγινε ένα με την πραμάτειά του, που βίωσε δυσκολίες, απογοητεύσεις αλλά και χαρές, για έναν άνθρωπο που κουβαλάει την παράδοση της οικογένειας Πώχου που ξεκινάει από τα μπακάλικα της Αηδόνας και μέσα από μια πολύχρονη διαδρομή φτάνει στο σημερινό Σούπερ Μάρκετ, είναι λογικό να συγκινείται αφήνοντας να κυλήσει το δάκρυ στο μάγουλό του.
  Είναι ένα δάκρυ που συμπυκνώνει μνήμες, ιστορία, παράδοση, εμπειρίες ζωής, χαρές, πίκρες αλλά και ελπίδα μαζί.
  Ελπίδα που αποτυπώνεται στον Βασίλη, το γιό του, που καλείται από τη Δευτέρα να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης συνεχίζοντας μια οικογενειακή παράδοση στον κλάδο των τροφίμων.
  Βαθειά συναισθηματικός άνθρωπος ο Κώστας Πώχος από τη μια πλευρά καμαρώνει για τη συνέχεια της ιστορίας της οικογένειάς του και από την άλλη συγκινείται ότι η συνταξιοδότησή του ολοκληρώνει μια πορεία ζωής ιδιαίτερα συναρπαστική και επιτυχημένη επιχειρηματικά, κοινωνικά και ιστορικά.
  Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο Κώστας Πώχος σφράγισε με την παρουσία του στην διαχείριση και ανάπτυξη, την επιχείρηση κ. «ΠΩΧΟΥ» πετυχαίνοντας να την καταστήσει μια απ’ τις σημαντικές επιχειρήσεις της τοπικής οικονομίας.
  Έφτασα στο σταθμό, το ταξίδι συνεχίζεται
  Μιλώντας για την πενηντάχρονη παρουσία του στο μπακάλικο «ΠΩΧΟΥ», στην Καλαμπάκα υπογραμμίζει: «Το πρώτο που θέλω να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ! Στους ανθρώπους της περιοχής Καλαμπάκας που μας στήριξαν και μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.
  Και το ευχαριστώ αυτό δεν είναι τυπικό, είναι αληθινό και βγαίνει μέσα από την ψυχή μου, γιατί χωρίς την στήριξη και την αγάπη του κόσμου δεν θα είχαμε κάνει τίποτα.
  Με τον κόσμο αυτόν, με την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους προκόψαμε και το ευχαριστώ είναι μια αναγνώριση από την πλευρά μου.
  Οι μέρες είναι δύσκολες, έχουν αλλάξει τα πάντα στο εμπόριο, στην κοινωνία, στο επιχειρείν.
  Έχουν αλλάξει συνήθειες, συμπεριφορές καταναλωτικές ανάγκες.
  Παράλληλα τα μικρά μαγαζιά καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα θηρία, τα πολυκαταστήματα, αλλά και ότι οι καταναλωτές βλέπουν τα ψώνια σαν ψυχαγωγία.
  Απέναντι σ’ όλα αυτά εκείνο που μετράει είναι να διατηρήσουμε την προσωπική επαφή με τον κόσμο κάτι που πιστεύω θα συνεχίσει και ο Βασίλης, ο γιος μου που αναλαμβάνει την επιχείρηση από τη Δευτέρα».
  Ο κ. Πώχος δεν ξεχνάει να ευχαριστήσει δυο γνωστά ονόματα στο Πανελλήνιο, την καπνοβιομηχανία «ΚΑΡΕΛΙΑ» και την ποτοποιία Μπύρα «ΦΙΞ», που αντιπροσωπεύει στην περιοχή από τότε που ξεκίνησαν.
  Έχοντας επίγνωση της οικογενειακής ιστορίας ο εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς, ο Βασίλης κ. Πώχος, τονίζει ότι θα προσπαθήσει να φανεί αντάξιος της συνεχίζοντας στα χνάρια του πατέρα, του παππού, και προπάππου του.
  Από την Αηδόνια στην Καλαμπάκα
  Η οικογένεια Πώχου ξεκινάει από την Αηδόνα, την γενέθλια γη όπου ο παππούς Κώστας Πώχος διατηρούσε μικρό μπακάλικο και διατέλεσε επί σειρά ετών (40) πρόεδρος του χωριού.
  Ήταν τόσο καταλυτική η παρουσία του που ούτε ανάσταση δεν γίνονταν χωρίς αυτόν κάτι που έμεινε και στην ιστορία με το πασίγνωστο «Βίνι Πώχου, νο βινι Πώχου; Νου άρε Χριστός Ανέστη».
  Το 1920 η οικογένεια φτάνει στην Καλαμπάκα όπου και μεταφέρει την δράση της με το άνοιγμα στο σημερινό χώρο, Χανιού όπου οι άνθρωποι από τα χωριά της περιοχής διανυκτέρευαν, ψώνιζαν και άφηναν τα ζώα τους.
  Τότε η περιοχή ήταν αμπέλια και κήπια και η πόλη περιορίζονταν στο «ΣΩΠΟΤΟ».
  Η πόλη συν το χρόνο μεγάλωνε και το χάνι Πώχου μετεξελίχθηκε σε παντοπωλείο με τον νέο Βασίλη Κ. Πώχο στο τιμόνι.
  Κάπου εκεί ανάμεσα στα ράφια, τα προϊόντα και τη μυρωδιά του μπακάλικου γεννήθηκε και ο Κώστας Βασ. Πώχος που από τότε συνεχίζει να βρίσκεται στο χώρο με σημαντικό σταθμό την κατεδάφιση του δίπατου πέτρινου οικοδομήματος και την ανέγερση νέου φιλοξενώντας το σύγχρονο Σούπερ Μάρκετ Τροφίμων.
  Παράλληλα τα τελευταία χρόνια δημιούργησε και το «Ρουαγιάλ Παλλάς», την αίθουσα εκδηλώσεων όπου φιλοξενεί εκδηλώσεις πολιτιστικών και άλλων φορέων, γάμους κλπ.
  Απ’ την πλευρά μας ευχόμαστε στον Κώστα καλή σύνταξη και στον Βασίλη καλό δρόμο στο επιχειρείν.

  Η ΕΡΕΥΝΑ 21 Φεβρουαρίου 2010, αρ. φύλλου 15434, σελίδα 7