Λίγο πριν τις προκηρύξεις έργων…

  0
  33

  Μετά την αξιοσημείωτη καθυστέρηση μπορεί η Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει σε προκήρυξη έργων μέσω ΕΣΠΑ
  Της Ελπίδας Κουτσογιάννη
  Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο (ΕΣΠΑ) 2007-2013 υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα πρόγραμμα που αφορά σε όλους τους τομείς της Ελληνικής οικονομίας. Στην ουσία είναι το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, μόνο που όπως σε όλα τα προηγούμενα, έχουν παρατηρηθεί απίστευτες καθυστερήσεις. Υποτίθεται ότι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το πρόγραμμα έπρεπε να ξεκινήσει το 2007 και να λήξει το 2013. Θα ξεκινήσει, ωστόσο το επόμενο διάστημα. Όπως ακριβώς, δηλαδή είχε προβλεφθεί. Μόλις χθες ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος συναντήθηκε στη Λάρισα, στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με στελέχη της διαχειριστικής αρχής, για να λάβει την ενημέρωση ότι το ΕΣΠΑ θα ξεκινήσει να υλοποιείται και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει η δυνατότητα προκήρυξης έργων. Η μόνη εκκρεμότητα είναι η δημοσίευση στο ΦΕΚ του διορισμού της νέας Γενικής Γραμματέως κ. Γερακούδη, η οποία, βέβαια έχει αναλάβει τα καθήκοντά της.
  Είναι προφανές ότι η προκήρυξη των έργων είναι ένα θετικό βήμα. Από την άλλη πλευρά, πάντως, είναι εξίσου προφανείς οι καθυστερήσεις επί του προγράμματος.
  Πάντως, από την αρχή ο δήμαρχος Τρικκαίων δεν διαπνέονταν από ανησυχία για τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στο ΕΣΠΑ. Σε αντίθεση, βέβαια με τους εργολάβους αλλά και με μέλη του ΤΕΕ και με υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου Τρικκαίων και της Νομαρχίας Τρικάλων, οι οποίοι επεσήμαναν ότι επί της ουσίας το ΕΣΠΑ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και πάντως δεν προβλέπεται να γίνει αυτό πριν την αυγή του νέου έτους.
  Πάντως, αυτό που εμφανίζονταν ως βασική αιτία καθυστέρησης, μέχρι πρότινος ήταν η λήξη του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Τον περασμένο Ιούνιο έληξε και έκλεισε οριστικά το Γ’ ΚΠΣ, οπότε θα μπορούσε κάλλιστα να αρχίσει η υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
  Είναι, βέβαια προφανές ότι εάν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση, εάν δεν σημειώνονταν πιέσεις για την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας από τις Βρυξέλλες δεν θα ήταν τόσο σημαντική η καθυστέρηση στο ΕΣΠΑ. Δυστυχώς, όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Δυστυχώς και η οικονομική κρίση υπάρχει και οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Πάντως, μέχρι στιγμής ο δήμος Τρικκαίων έχει καταθέσει έργα προς ένταξη στο πλαίσιο του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Συνολικά, έχει υποβάλλει έργα προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας και θα υποβάλλει έργα προϋπολογισμού της τάξης των 5 εκατ. ευρώ στο ΠΕΠ.

  Η ΕΡΕΥΝΑ 17 Δεκεμβρίου 2009, αρ. φύλλου 15382,   σελίδα 7