Πράσινο φως για δάνειο 2,8 εκατ. ευρώ στο δήμο Τρικκαίων

  0
  55
  Από τη δημαρχιακή επιτροπή – Για παρατυπία κάνει λόγο ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τσιάρας ο οποίος μειοψήφησε

  Του Αποστόλη Ζώη
  Πράσινο φως κατά πλειοψηφία πήρε χθες από τη δημαρχιακή επιτροπή, η πρόταση δανείου για το δήμο Τρικκαίων, ύψους περίπου 2,8 εκατ. ευρώ. Πάντως ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θανάσης Τσιάρας με δηλώσεις στην ΕΡΕΥΝΑ και εξηγώντας γιατί μειοψήφησε είπε πως πρόκειται για παρατυπία από την πλευρά της δημοτικής αρχής.
  Νομοθεσία
  «Εμείς εγκρίναμε κατά πλειοψηφία – μειοψήφισε ο κ. Τσιάρας- την αίτηση υποβολής προσφορών από τράπεζες και Παρακαταθηκών και Δανείων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ταμήλος για να διευκρινίσει στη συνέχεια:
  «Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία όταν το δάνειο υπερβαίνει το ένα εκατ. ευρώ, πρέπει πρώτα να κάνεις επιστολές σε τράπεζες και να πάρεις προσφορές, ή να μην πάρεις προσφορές και μετά θα πας με απόφαση Συμβουλίου στο Παρακαταθηκών. Δεν μπορείς να πας μόνο στο Παρακαταθηκών. Γιατί αν γίνει αυτό δεν θα στο πληρώνει ο Επίτροπος. Η πρόταση είναι για 2,8 εκατ. ευρώ. Δεν θα τα πάρουμε όλα. Απλά εμείς τα βάλαμε όλα να πάρουμε την προσφορά για μεγαλύτερη και να δούμε τι θα γίνει». Από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να έρθει πρώτα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, αναφέροντας πως δεν έχει καμιά αρμοδιότητα η δημαρχιακή επιτροπή. Επιπλέον έκανε λόγο για παρατυπία, αφήνοντας αιχμές για την κίνηση αυτή του δημάρχου Τρικκαίων. Πάντως το συγκεκριμένο δάνειο αναμένεται να καλύψει τις οφειλές προς τους εργολάβους που ανέρχονται περίπου στο ένα εκατ. ευρώ, μελέτες που φτάνουν στις 160.000 ευρώ και προμήθειες που ανέρχονται στο 1,7 εκατ. ευρώ.
  Η εικόνα
  Για παραφιλολογία έκανε λόγο πρόσφατα ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος αναφερόμενος στα χρέη των ΟΤΑ προς το Ταμείο Παρακαταθηκών, λέγοντας πως η πραγματική εικόνα είναι διαφορετική από αυτή που δίνεται στη δημοσιότητα. Ο ίδιος μετά από έλεγχο των στοιχείων που έκανε διαπίστωσε πως το ποσό που συνολικά οφείλουν οι ΟΤΑ ανέρχεται στα 760 εκατ. ευρώ στα οποία θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 180 εκατ. ευρώ οφειλές των δημοτικών επιχειρήσεων. Ο κ. Ταμήλος δεν παρέλειψε να τονίσει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος είναι ο δανεισμός όλων αυτών από ιδιωτικές τράπεζες, αν και ισχυρίζεται πως αυτός κινείται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της απροθυμίας των τραπεζών να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους δάνεια. Σίγουρα τονίζει τα χρέη ξεπερνούν το 1 δις ευρώ, από τα οποία όμως το μεγαλύτερο μέρος έχει δοθεί για έργα. Ειδικότερα, αναφέρει ο κ. Ταμήλος τα χρέη των ΟΤΑ αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ της χώρας, κάνοντας λόγο για μια παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί χωρίς να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
  Ο ίδιος πάντως θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει εξυγίανση ενώ για την εικόνα του δήμου Τρικκαίων ανέφερε:
  «Οι οφειλές των πολιτών ανέρχονται στα 15 εκατ. ευρώ. Πώς θα τους πιάσω, με ποιο μηχανισμό;».

  Η ΕΡΕΥΝΑ 23 Απριλίου 2010, αρ. φύλλου 15482, σελίδα 11