ΜΕΤΚΑ: Νέο μοντέλο εργασίας με περικοπές και απολύσεις

  0
  57
  Παρουσίασε προς διαβούλευση στο σωματείο εργαζομένων * «Διευθυντικό δικαίωμα η μείωση προσωπικού» η απάντηση του τελευταίου προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΕΚΒ
  γράφει Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ
  Μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασίας, μείωση προσωπικού και μετακίνηση εργαζομένων σε χώρες του εξωτερικού το νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων που επιχειρεί να εφαρμόσει η ΜΕΤΚΑ.
  Οι τρεις απολύσεις αποτέλεσαν μόνο την αρχή καθώς χθες, η εταιρία, κάλεσε τη διοίκηση του σωματείου εργαζομένων να συζητήσει τις προαναφερόμενες προτάσεις με σκοπό «τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και τον εξορθολογισμό της απασχόλησης στο σύνολο των τομέων της εταιρίας».
  Το τελευταίο, συγκάλεσε γενική συνέλευση, αμέσως μετά τη συνάντηση με την εργοδοσία, η οποία απέρριψε τις προτάσεις για μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασίας. Ωστόσο, η πλειοψηφία του σωματείου επέλεξε να μην λάβει θέση για τη μείωση προσωπικού, θεωρώντας ότι «αποτελεί διευθυντικό δικαίωμα»! Η στάση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, που ζητεί «να σταματήσει ο κατήφορος στον οποίο έχει περιέλθει»!
  Δυσμενείς οι εξελίξεις για τους εργαζόμενους της ΜΕΤΚΑ. Χθες το μεσημέρι η εταιρία κάλεσε τη διοίκηση του σωματείου εργαζομένων σε διαβούλευση για το νέο εργασιακό μοντέλο που σκοπεύει να εφαρμόσει, επικαλούμενη έντονη υποαπασχόληση στο εργοστάσιο, από το καλοκαίρι του 2009, καθώς και τις έντονες ανάγκες του κατασκευαστικού (μη βιομηχανικού) τομέα της στο εξωτερικό.
  Οι προτάσεις που κατέθεσε η εταιρία αφορούσαν σε α) μετακίνηση προσωπικού σε χώρες του εξωτερικού (Τουρκία, Ρουμανία, Συρία, Πακιστάν) όπου αναπτύσσει αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα και έχει αυξημένες ανάγκες προσωπικού, β) μερική απασχόληση (μειωμένο ωράριο), γ) εκ περιτροπής εργασίας και δ) μείωση προσωπικού.
  Με τη λήξη της συνάντησης, η διοίκηση του σωματείου κήρυξε έκτακτη γενική συνέλευση προς ενημέρωση των εργαζομένων.
  Σε ψηφοφορία τέθηκαν οι προτάσεις για μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία, οι οποίες καταψηφίστηκαν, μετά από μυστική ψηφοφορία (135 όχι, 3 ναι, 5 άκυρα-λευκά).
  Σε ότι αφορά την μετακίνηση προσωπικού, η πλειοψηφία του σωματείου κρίνει πως «αποτελεί προσωπική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου που μπορεί να προβεί σε διαπραγμάτευση με την εταιρία», ενώ η πρόταση για μείωση προσωπικού που αποτελεί -κατά την κρίση της- «διευθυντικό δικαίωμα» δεν μπήκε σε ψηφοφορία. Στη γενική συνέλευση το μέλος του σωματείου Κ. Στεργίου κατέθεσε πρόταση για πλήρη απόρριψη των προτάσεων της εργοδοσίας.
  Συνεχίζεται ο κατήφορος του σωματείου
  Η στάση του σωματείου εργαζομένων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου.
  «Σε καμία περίπτωση δεν ταυτιζόμαστε με τη θέση του σωματείου. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα αγωνίζεται και παλεύει για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και για λύσεις που θα αποτρέπουν τις απολύσεις. Το σωματείο έρχεται να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της εργοδοσίας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος.
  « Αντί το σωματείο να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της εταιρείας, συνεχίζει τον κατήφορο. Η στάση του δεν έχει καμία σχέση με αρχές τις συνδικαλιστικού κινήματος» ήταν η αντίδραση του γενικού γραμματέα Γ. Κίτσιου.
  Σημειώνεται ότι το ΕΚΒ δεν ενημερώθηκε από το σωματείο για τις χθεσινές εξελίξεις, που δημιουργούν νέα δεδομένα για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων.
  Το Συνδικάτο Μετάλλου
  Για αντεργατικές προτάσεις που κινούνται σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κάνει λόγο το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», καταγγέλλοντας την πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων.
  «Η πλειοψηφία της διοίκησης εναρμονισμένη πλήρως και αποδεχόμενη το σχέδιο της εργοδοσίας, χωρίς καν να μελετήσει, αξιολογήσει και να ενημερώσει ΕΚΒ, ΠΟΕΜ, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, και να απορρίψει, κήρυξε γενική συνέλευση όπου έμμεσα «ανάγκασε» κατά το σχέδιο της εταιρίας, τους εργαζόμενους, να αρνηθούν τις δυο προτάσεις της εταιρίας και να αποδεχτούν χωρίς να το καταλάβουν τις άλλες δυο, δηλαδή της μετακίνησης σε εργοστάσια του εξωτερικού και της μείωσης προσωπικού.
  Στη γενική συνέλευση το μέλος της διοίκησης Κ. Στεργίου κατέθεσε πρόταση πλήρους απόρριψης των προτάσεων της εργοδοσίας και το Δ.Σ. μετά από σοβαρή αξιολόγηση των προτάσεων να ξεκινήσει συναντήσεις και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αντιμετωπιστεί η αντεργατική επίθεση. Ο χρόνος που επιλέχτηκε για την επίθεση αυτή της εργοδοσίας, δεν είναι άσχετος από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 29 Απρίλη. Δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υπερασπίσουμε τα εργατικά μας δικαιώματα», αναφέρει το Συνδικάτο Μετάλλου.
  neotypos.gr