Ο παγοπώλης ζει

    0
    57
    Ένα επάγγελμα που «πάγωσε» στο χρόνο και με μικρές παραλλαγές συναντούμε και σήμερα στα Τρίκαλα


    Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΟΛΕΒΑ
    Οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας θυμούνται τους παλιούς παγοπώλες να κυκλοφορούν με χειράμαξες στην πόλη των Τρικάλων και να πωλούν πάγο για τα ξύλινα ψυγεία των νοικοκυριών. Αυτό συνέβαινε πριν πολλά χρόνια και γύρω στη δεκαετία του ’60, οι παγοπώλες μετά και την έλευση των ψυγείων, θεωρείται ως ένα από τα επαγγέλματα που έφθινε η εξέλιξη της τεχνολογίας. Τελικά όμως, φαίνεται ότι δεν είναι έτσι.
    Μπορεί οι παγοπώλες να μην κυκλοφορούν πια στους δρόμους της πόλης προσφέροντας στήλες πάγου όμως κατάφεραν να επιβιώσουν έστω μερικοί από αυτούς, και σήμερα διατηρούν σύγχρονες επιχειρήσεις παραγωγής πάγου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του επιμελητηρίου Τρικάλων, οι επιχειρήσεις αυτές υπολογίζονται περίπου στις τέσσερις. Κάποιες από αυτές λειτουργούν στην πρωτεύουσα του νομού κάποιες άλλες στα γύρω χωριά.
    Ο πάγος τελικά, παρά το γεγονός ότι πλέον είναι εύκολο για τον καθένα να παράγει παγάκια οπουδήποτε, είναι ένα προϊόν που έχει ακόμη ζήτηση. Καφετέριες, ταβέρνες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης είναι οι κύριοι πελάτες των παραγωγών πάγου που έχουν αλληλένδετη επιχειρηματική σχέση. Επίσης, μεγάλες ποσότητες πάγου καταναλώνονται για να καλύψουν τις ανάγκες κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως γάμοι, χοροί κτλ. Η παραγωγή πάγου δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως εύκολη δεν είναι και η διάθεση του προϊόντος. «Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε επί 24 ώρες την ημέρα για να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς. Ειδικά το καλοκαίρι, όπου τα κέντρα διασκέδασης προσελκύουν και περισσότερο κόσμο οπότε ακόμη και τα μεσάνυχτα, την ώρα που οι περισσότεροι διασκεδάζουν εμείς διανέμουμε πάγο για τα ποτά», μας λέει ο κ. Δημήτρης Γούλας ιδιοκτήτης επιχείρησης παραγωγής πάγου στα Τρίκαλα.
    Ο κ. Γούλας δεν είναι από τους κλασσικούς παγοπώλες. Ούτε ο ίδιος, ούτε η οικογένειά του είχε σχέση με την παραγωγή πάγου ή την πώλησή του. Πήρε την απόφαση να ασχοληθεί πριν από επτά περίπου χρόνια με τον επιχειρηματικό αυτό κλάδο και μάλλον δικαιώθηκε, αφού η ζήτηση παραμένει υψηλή παρά την κρίση της αγοράς. «Είναι πολύ παλιό επάγγελμα που τελικά παρά τις εξελίξεις στην τεχνολογία συνεχίζει να είναι δύσκολο. Όμως, με όρεξη για δουλειά και με υπομονή μπορείς να τα καταφέρεις τελικά προσφέροντας καλή ποιότητα και άμεση εξυπηρέτηση», τονίζει ο κ. Γούλας.

    Η ΕΡΕΥΝΑ 09 Δεκεμβρίου 2009, αρ. φύλλου 15375,   σελίδα 17