«Φάρμακο» για την τοπική οικονομία το τσίπουρο

  0
  130

  ΤΥΡΝΑΒΟΣ

  Του Κώστα Τσόλα

  Πραγματοποιήθηκαν χθες παρουσία πλήθους κόσμου, τα εγκαίνια της Γιορτής Τσίπουρου στον Τύρναβο. Η έναρξη των οκταήμερων εκδηλώσεων έγινε στις 11 το πρωί στο ανακαινισμένο Αρχοντικό Καράσσου, το οποίο πλέον είναι μουσείο οίνου, αμπέλου και τσίπουρου, συνεχίστηκε στο καζαναριό-μουσείο του προέδρου του Συλλόγου Αμβυκούχων κ. Τάκη Παπαφίγκου και ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.
  Στην έναρξη των εκδηλώσεων που έγιναν στο κελάρι του αρχοντικού, ο δήμαρχος κ. Χρήστος Κιτσίδης τόνισε ότι ο Δήμος Τυρνάβου στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ενίσχυση μιας σταθερής παραγωγικής βάσης, που να αφορά τόσο στους παραγωγούς αγρότες, όσο και τις επιχειρήσεις, διοργανώνει τη Γιορτή Τσίπουρου για τη στήριξη και προβολή του τοπικού προϊόντος.
  Είναι γεγονός πως η παραγωγή τοπικών προϊόντων όπως το τσίπουρο, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αναγνωρισιμότητα, προφυλάσσει τους αμπελοκαλλιεργητές από τις πιέσεις της αγοράς που υφίστανται και λόγω της φθαρτότητας του προϊόντος, προσδίδει στους παραγωγούς προστιθέμενη αξία και ενισχύει σημαντικά την τοπική μας κοινωνία στο επίπεδο του εισοδήματος και της απασχόλησης.
  Ένα τέτοιο προϊόν είναι το τσίπουρο Τυρνάβου, το οποίο μάλιστα έχει αναγνωριστεί από τον κανονισμό 1576/89 ως ένα από τα τέσσερα τσίπουρα της Ελλάδας που μπορούν να φέρουν γεωγραφική ένδειξη.
  Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Τύρναβος είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που έχει αναγνωρίσει τσίπουρο με το όνομά της, εφόσον τα άλλα τρία προϊόντα αναφέρονται σε επίπεδο γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας. (τσίπουρο Μακεδονίας, Θεσσαλίας, τσικουδιά Κρήτης).
  Από την άλλη μεριά, παρατηρεί κανείς τα τελευταία χρόνια μια αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες των νέων, οι οποίοι κουρασμένοι αλλά και φοβισμένοι από το καταναλωτικό διατροφικό μοντέλο της παγκοσμιοποίησης που προσπαθούν να επιβάλλουν οι πολυεθνικές, να στρέφονται όλο και περισσότερο σε παραδοσιακές μορφές διατροφής και διασκέδασης.
  Εξέχουσα θέση στο νέο αυτό καταναλωτικό πρότυπο καταλαμβάνει το τσίπουρο, που αποτελεί πια, επιλογή και των νέων ανθρώπων, με αποτέλεσμα το προϊόν να εμφανίζει δυναμική ανάπτυξης και να κερδίζει συνεχώς καλύτερη θέση στην αγορά.
  Και ο κ. Κιτσίδης συνέχισε:
  «Αυτή τη δυναμική θέλουμε να ενισχύσουμε με τις εκδηλώσεις της Γιορτής Τσίπουρου, στη βάση όμως της προστασίας της πρωτογενούς παραγωγικής διαδικασίας, της ποιότητας του προϊόντος και του ονόματός του».
  Μιλώντας για το μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό Καράσσου τόνισε: «Στο μουσείο αυτό, δεν παρατίθενται απλά τα αντικείμενα και εργαλεία που σχετίζονται με το χθες. Εκτίθενται με ένα ιδιαίτερο τρόπο.
  Παλιά εργαλεία και σκεύη που κουβαλούν μοιραία τη φθορά του χρόνου και την απαξία από την τεχνολογία του σήμερα, μέσα από την εμπνευσμένη προσέγγιση του καλλιτέχνη δημιουργού και πολύτιμου πλέον φίλου της πόλης μας Δημήτρη Ταλαγάνη, μεταμορφώνονται σε αντικείμενα τέχνης».
  Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Κιτσίδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνδιοργανωτές, τους εργαζομένους του Δήμου, τους συλλόγους και κυρίως την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Λέλα Μάγγου-Στατήρη και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Χριστίνα Κουτιού.
  Από τους συνδιοργανωτές ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Κυριάκος Καραμπαγλίδης αναφερόμενος στο τσίπουρο υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι: «Το τσίπουρο μπορεί και σήμερα να αναχθεί σε σημαντικό παράγοντα στήριξης της αμπελουργίας στη χώρα μας.
  Το τσίπουρο, ως αποκλειστικά ελληνικό ποτό, μπορεί να αποτελέσει το ανάχωμα στην εισαγωγή ξενόφερτων ποτών και ξένης αλκοόλης. (Η εισαγωγή αυτών έμμεσα είναι εισαγωγή ξένων γεωργικών προϊόντων με ταυτόχρονη εξαγωγή πολύτιμου συναλλάγματος). Και όλα αυτά τη στιγμή που εμείς έχουμε πρόβλημα στη διάθεση των δικών μας γεωργικών προϊόντων.
  Μετά από πολύ προσπάθεια κατοχυρώθηκε στη χώρα μας το τσίπουρο. Μένει όμως και είναι στην ευχέρεια του κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε., να οριστεί ο τρόπος παραγωγής του με τη σύνταξη ενός φακέλου, όπου απαραίτητα θα πρέπει να συνδεθεί η παραγωγή του με τα σταφύλια. Έτσι κάθε τσίπουρο που θα έχει γεωγραφική ένδειξη θα πρέπει να γίνεται από σταφύλια της ίδιας περιοχής.
  Πρέπει να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία παραγωγής του τσίπουρου από τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία».
  Αμέσως μετά μιλώντας ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων κ. Τάκης Παπαφίγκος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή του Τυρνάβου επέζησε και εξακολουθεί να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της παραγωγής τσίπουρου και της οινοποίησης. Το τσίπουρο ενισχύει το εισόδημα των παραγωγών αλλά και των επαγγελματιών και δημιουργεί θέσεις εργασίας.
  Και συνέχισε λέγοντας: «Για το λόγο αυτό πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε το προϊόν αυτό και να διαφυλάξουμε το δικαίωμα απόσταξης όχι μόνο για τα μέλη του συλλόγου αλλά και για όσους θέλουν να κάνουν το δικό τους τσίπουρο.
  Δυστυχώς, όλοι εμείς οι αμβυκούχοι αμπελοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουμε τον «πόλεμο» των βιοτεχνών ποτοποιών.
  Εφόσον όμως φορολογούμαστε σύμφωνα με το νόμο και προσφέρουμε ένα παραδοσιακό ποιοτικό προϊόν, πιστεύω ότι το χύμα τσίπουρο οφείλει και πρέπει να έχει τη θέση που του ανήκει στην αγορά».
  * Μετά το τέλος των εκδηλώσεων ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Στέλιος Ροντούλης με γραπτή του δήλωση ανέφερε: «Θα πρέπει στις εκδηλώσεις που γίνονται στη Γιορτή Τσίπουρου του Τυρνάβου να παρίσταται εκπρόσωπος της κυβέρνησης ή τουλάχιστον εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να μεταφέρονται άμεσα στα κέντρα λήψεις των αποφάσεων οι απόψεις, οι αγωνίες και οι προσδοκίες των παραγωγών.
  Επιπροσθέτως, η προβολή του τσίπουρου θα πρέπει να αποκτήσει έναν εξωστρεφή προσανατολισμό. Με άλλα λόγια προτείνουμε στις επόμενες εκδηλώσεις να κληθούν εκπρόσωποι της ομογένειας του εξωτερικού για να λειτουργήσουν ως δίαυλοι προβολής του εξαίρετου αυτού τοπικού προϊόντος στο εξωτερικό».
  Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές κ. Βασίλης Έξαρχος, Αντώνης Σκυλάκος, Στέλιος Ροντούλης και η κ. Ηρώ Διώτη, οι οποίοι και χαιρέτισαν την έναρξη των εκδηλώσεων.
  Παρευρέθηκαν επίσης ο εκπρόσωπος του νομάρχη και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού της Νομαρχίας κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο κ. Ευαγγελία Λιακούλη, η νομαρχιακή σύμβουλος κ. Βαρβάρα Ζαχαρακούλη, ο πρώην αντιδήμαρχος Σαρανταπόρου κ. Αθ. Μηνάς, οι πρόεδροι των συλλόγων Τυρναβιτών Θεσσαλονίκης κ. Καίτη Ζαρόγιαννου-Γεροθανάση, Συνταξιούχων ΙΚΑ Τυρνάβου κ. Θανάσης Τσικριτσής, Εμπορικού Συλλόγου κ. Τάσος Ψύρρας, ΔΕΥΑΤ Χρ. Γούλας, Περιστεράδων κ. Θάνος Κουκουβίτης, Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανουλίων κ. Στ. Μαλάκος, ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΝ Λάρισας κ. Γιάννης Παπουτσής, οι υποψήφιοι βουλευτές στις τελευταίες εκλογές κ. Θέκλα Παρασκευούδη, Ρουμπίνη Λεονταρή, Ελένη Αξιόγλου, Ελένη Ανδριοπούλου, ο διευθυντής του Δήμου κ. Πέτρος Οντούλης και του οινοποιείου κ. Στέλιος Παπράς, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος κ.ά

  άρθρο από eleftheria.gr