Αύξηση 20% στο δανεισμό βιβλίων στο Βόλο

0
288

Ανοδικοί δείκτες και αύξηση επισκεψιμότητας, που κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20%, δείχνουν την πορεία που ακολουθεί ο δανεισμός βιβλίων για μικρούς και μεγάλους, καθώς ολοένα και περισσότεροι Βολιώτες στρέφουν το βλέμμα στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος βιβλιοθηκών της Διεύθυνσης Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, υπερβαίνει τους 9.000 ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών της προηγούμενης χρονιάς, ενώ αν συνυπολογιστούν μαθητές, φοιτητές και ερευνητές, ο συνολικός αριθμός υπερβαίνει, αντίστοιχα, τους 12.000 φίλους του βιβλίου, σε ετήσια βάση.

Μιλώντας ο Ευγένιος Παπαδόπουλος, προϊστάμενος τμήματος βιβλιοθηκών, αρχείων και τεκμηρίωσης του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, υπογραμμίζει ότι οι τρείς βιβλιοθήκες Βόλου, Νέας Ιωνίας και Νέας Αγχιάλου, διαθέτουν περισσότερους από 50.000 τόμους βιβλίων, με τους τίτλους να υπολογίζονται σε 44.000 και πλέον.

«Το άνοιγμα των συλλογών, σε συνδυασμό με την αύξηση της βιβλιοφιλίας και της φιλαναγνωσίας, συντελούν στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος για τις βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου, γεγονός που συνεπάγεται το δανεισμό περισσοτέρων από 18.000 τίτλων βιβλίων, με συχνότητα περισσοτέρων από δύο βιβλίων για το κάθε μέλος» όπως επισημαίνει ο ίδιος.

Οι βιβλιόφιλοι καλύπτουν όλες τις ηλικίες, και είναι γυναίκες μέσης ηλικίας από 40 ετών και άνω, πολύ μεγάλος αριθμός ανδρών, αλλά και άτομα νεώτερα, από 25 ετών και άνω, χωρίς να εξαιρούνται τα παιδιά. «Γι’ αυτό το λόγο έχουμε διαμορφώσει σε όλες τις βιβλιοθήκες που προανέφερα, παιδικό τμήμα ξεχωριστό, με εντυπωσιακά χρώματα και πιο χαμηλά ράφια για να είναι πιο οικεία στην παιδική ηλικία με στόχο να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου τα παιδιά όχι μόνο να δανείζονται βιβλία αλλά να θέλουν να περάσουν περισσότερο χρόνο μέσα στη Βιβλιοθήκη» όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Την πρώτη θέση στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού κατέχουν η ελληνική και η ξένη λογοτεχνία, σύμφωνα με τις τάσεις και το κλίμα των ημερών, ενώ στο σύνολό τους, οι λάτρεις του βιβλίου επιλέγουν συνειδητά το είδος που τους ενδιαφέρει.

Οι λάτρεις του βιβλίου επισκέπτονται τις βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ είναι σημαντική η διαπίστωση ότι η φιλαναγνωσία κερδίζει διαρκώς έδαφος, παράλληλα με το δανεισμό βιβλίων. Η κεντρική βιβλιοθήκη του Δήμου Βόλου με δύο παραρτήματα, αυτό της Νέας Ιωνίας και της Βιβλιοθήκης της Νέας Αγχιάλου, έχουν διευρύνει συνολικά, όχι μόνο το γεωγραφικό χώρο παρέμβασης, αλλά έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι συλλογές που διαθέτουν, γεγονός πουν τις καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικές για όλους.