Τύρναβος:μαύρη φοράδα γέννησε κάτασπρο αλογάκι

0
356

Ένα σπάνιο φαινόμενο απαντήθηκε στον Τύρναβο πριν λίγες μέρες όταν η μαύρη φοράδα του Τυρναβίτη και μέλους του Ιππικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Αλέξανδρου Δασκαλόπουλου γέννησε ένα κάτασπρο πουλάρι (αλογάκι).

Το φαινόμενο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιππικού Ομίλου κ. Νίκου Σιασιαμούτη είναι πάρα πολύ σπάνιο και μπορεί να συναντηθεί μία φορά στις 100.000.

Μιλώντας στην «Ε» ο ιδιοκτήτης των αλόγων κ. Αλέξανδρος Δασκαλόπουλος τόνισε ότι η μάνα – φοράδα είναι άλογο διασταύρωσης αμερικάνικου με ντόπιο θεσσαλικό άλογο ενώ ο επιβήτορας είναι ντόπιο άλογο μεγάλης ηλικίας 16 ετών (αντιστοιχεί στον άνθρωπο ηλικίας 50 – 55 χρόνων) το οποίο νεαρό ήταν μαύρου χρώματος ενώ στο πέρασμα των χρόνων έγινε σταδιακά άσπρο. Ο ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο είναι μεν σπάνιο αλλά δεν είναι πρωτόγνωρο. Ίσως να οφείλεται στο βιολογικό φαινόμενο του αταβισμού. Αταβισμός είναι το φαινόμενο της επανεμφάνισης κληρονομικών χαρακτηριστικών προγόνου μετά από απουσία αρκετών γενεών. Γεγονός που σημαίνει ότι πιθανόν κάποιοι μακρινοί πρόγονοι του πουλαριού είχαν άσπρο χρώμα.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)eleftheria.gr

Του Κώστα Τσόλα