Τα καρδιακά χτυπούν πλέον νέους – γυναίκες

  0
  50
  Τα καρδιακά χτυπούν πλέον νέους - γυναίκες

  Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το θέμα των καρδιοπαθειών στην Ελλάδα αλλά και στη Μαγνησία, καθώς τα τελευταία χρόνια τα εμφράγματα «χτυπούν» κυρίως γυναίκες και άνδρες κοντά στα 45έτη. Επίσης αρκετά περιστατικά συγγενών καρδιοπαθειών εμφανίζουν και νεογνά, τα οποία πλέον μπορούν να παρακολουθούνται στο εξωτερικό ιατρείο Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων και Ενηλίκων στο Νοσοκομείο Βόλου.
  Το εν λόγω ιατρείο, το οποίο στελεχώνεται από τον επιστημονικά υπεύθυνο, Επιμελητή Α’ της Καρδιολογικής Κλινικής κ. Αλέξανδρο Δούρα εξυπηρετεί περιστατικά νεογνών, παιδιών και ενηλίκων, που έχουν παρουσιάσει κάποια συγγενή καρδιοπάθεια, δηλαδή κάποιο πρόβλημα το οποίο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περιστατικά που δεν έχουν συγγενή καρδιοπάθεια, δηλαδή το πρόβλημα είναι επίκτητο, αλλά παρακολουθείται και η υγεία ασθενών που ήδη έχουν χειρουργηθεί.
  Σύμφωνα με τον γιατρό στο ιατρείο έχουν ήδη καταγραφεί 60 περιστατικά, από τα οποία το 1/3 προέρχεται από ενήλικες χωρίς συγγενή καρδιοπάθεια, το 1/3 από παιδιά χωρίς συγγενή καρδιοπάθεια και ακόμη 1/3 από νεογνά με συγγενή καρδιοπάθεια, τα οποία γεννιούνται στο Νοσοκομείο και παρακολουθούνται από τους ειδικούς.
  Εκείνο που έχει σημασία, όπως υποστήριξε ο κ. Δούρας είναι πως τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση των εμφραγμάτων στις γυναίκες και στους άνδρες κοντά στα 45 έτη.
  Πιθανές αιτίες είναι το αυξημένο άγχος, οι κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, αλλά και η δυναμική είσοδος των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία, πράγμα που τις οδηγεί στο στρες άρα και στις καρδιοπάθειες.
  Αυξημένο όμως πρόβλημα έχουν και τα παιδιά, καθώς 6 στα 1000 παιδιά που γεννιούνται έχουν κάποιο καρδιακό πρόβλημα, ενώ 5-10% των παιδιών εμφανίζουν διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος, δηλαδή αριθμίες.
  Αν και ο κ. Δούρας επεσήμανε πως οι αριθμίες δεν είναι ιδιαιτέρως σημαντικό πρόβλημα, ωστόσο σημείωσε πως πρέπει να προλαμβάνεται το όποιο πρόβλημα για να μην εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό, άρα και πιο ανησυχητικό.
  Εκείνο που προσφέρει το ιατρείο είναι η παρακολούθηση των ασθενών που ήδη έχουν χειρουργηθεί, οπότε δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούνται και να μεταβαίνουν σε Νοσοκομεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση νέων περιστατικών.
  Στον εξοπλισμό του εξωτερικού ιατρείου συμπεριλαμβάνονται ένας καρδιογράφος για παιδιά, ενώ χρησιμοποιούνται και οι δύο υπέρηχοι καρδιάς, οι οποίοι βρίσκονται στην καρδιολογική κλινική και είναι κατάλληλοι και για παιδιά.
  Το ιατρείο Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων και Ενηλίκων λειτουργεί δύο φορές το μήνα, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού, όπως γίνεται σ’ όλα τα εξωτερικά ιατρεία. Επίσης να σημειωθεί πως υπάρχει στενή συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, στο οποίο διακομίζονται παιδιά τα οποία χρειάζονται εξειδικευμένη παρακολούθηση και ειδική αγωγή, που δεν μπορεί να τους παράσχει το Νοσοκομείο του Βόλου.
  taxydromos.gr