«Καθάρισε» η ατμόσφαιρα της Λάρισας το 2009

  0
  59
  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΑ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΕΝΩ ΤΟ 2008 ΚΑΙ ΤΟ 2007 ΤΟ ΥΠΕΡΕΒΑΙΝΑΝ ΚΑΤΑ ΤΙ
  * Σύγχρονα όργανα μέτρησης θα τοποθετηθούν στο σταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που λειτουργεί η Νομαρχία Λάρισας * Ένας σταθμός προβλέπεται για τη Λάρισα αφού ο (επίσημος) πληθυσμός της είναι κάτω από 250 χιλιάδες κατοίκους

  Του Γιώργου Μακρή
  Πιο «καθαρή» όσον αφορά στα αιωρούμενα σωματίδια ήταν η ατμόσφαιρα της Λάρισας το 2009 σε σχέση με τις προηγούμενες δύο χρονιές, υποστηρίζει η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη επικαλούμενη τις (ελλιπείς όπως τις χαρακτηρίζει) μετρήσεις από το σταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που λειτουργεί με ευθύνη της Νομαρχίας Λάρισας.
  Στην (κοινή) απάντησή της σε (χωριστές) ερωτήσεις και αναφορές από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Έξαρχο και Έκτορα Νασιώκα, ΚΚΕ κ. Αντώνη Σκυλλάκο και Αποστόλη Νάνο, ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηρώ Διώτη, η κα Τίνα Μπιρμπίλη παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ετήσια μέση τιμή αιωρούμενων σωματιδίων το 2009 ανήλθε σε 31 μg/ m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) ενώ το 2007 και το 2008 ήταν 43 μg/ m3 (σημειώνεται ότι η θεσμοθετημένη οριακή τιμή ανέρχεται σε 40 μg/ m3).
  Για τα έτη 2007 και 2008 η υπουργός Περιβάλλοντος διευκρινίζει ότι ο αριθμός των αιωρούμενων σωματιδίων αυξήθηκαν κατά 2 και 1 μg/ m3 αντίστοιχα λόγω της μεταφερόμενης σκόνης από απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Σαχάρα.
  «Είναι εμφανές από τη διαχρονική αυτή μεταβολή ότι παρατηρείται τάση μείωσης των προσδιοριζόμενων συγκεντρώσεων», εκτιμά η κ. Τίνα Μπιρμπίλη και ανακοινώνει ότι ο υφιστάμενος σταθμός μέτρησης της εναέριας ρύπανσης θα ανανεωθεί πλήρως με νέα όργανα (η προμήθεια θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 100 χιλιάδες ευρώ).
  Η υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρει ακόμη ότι στη Λάρισα αρκεί ένας σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο πληθυσμός της είναι κάτω από 250 χιλιάδες κατοίκους, όσο δηλαδή είναι το όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να χαρακτηρίσει μια πόλη ως οικισμό, άρα να προβλέπεται η τοποθέτηση κι άλλων σταθμών μέτρησης.
  Όσον αφορά στην εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η κ. Μπιρμπίλη αναφέρει ότι υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη (για τα εν λόγω σχέδια) που έχει χρηματοδοτηθεί από το 3ο ΚΠΣ. Δεν αναφέρει, όμως, αν θα προωθηθεί η εκπόνηση των σχεδίων, ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμά τους και με ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθούν.
  eleftheria.gr