Ο Λαρισαίος θερμαστής του Θωρηκτού «Αβέρωφ»

0
402

«Φέρτε και άλλο κάρβουνο παιδιά» στα καζάνια του Θωρηκτού – Καταδρομικού «Γεώργιος Αβέρωφ» ήταν σαν να άκουγε τη φωνή του θερμαστή πατέρα του, προς τους άνδρες του πλοίου να γεμίσουν με κάρβουνο. Ο λόγος για τον Λαρισαίο κ. Θεόδωρο Κουκουτάρα, γιο του Χρήστου Κ. Κουκουτάρα που υπήρξε θερμαστής στο Θ.Κ. «Γεώργιος Αβέρωφ».

Ο γιος, λοιπόν του θερμαστή κατά την επίσκεψή του στο Θ.Κ. «Γεώργιος Αβέρωφ» που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης παρέδωσε στον καπετάνιο του πλοίου το δίπλωμα του θερμαστή πατέρα του από το 1914, όπως τη φωτογραφία που ήταν ναύτης, το απολυτήριο και το πτυχίο της κινητής άμυνας που κατείχε.

Ο Λαρισαίος Χρήστος κ. Κουκουτάρας βρέθηκε στα 16 του χρόνια στις ανθρακαποθήκες του Θ.Κ. «Γεώργιος Αβέρωφ» ως θερμαστής. Οι ανθρακαποθήκες του «Αβέρωφ» χωρούσαν 1.500 τόνους κάρβουνο και η μεταφορά σε αυτές γίνονταν με τα χέρια. Πολλά χέρια για να βαστάνε φτυάρια ήθελε η ανθράκευση. Γιατί το θωρηκτό ήταν «αχόρταγο» και έκαιγε περισσότερα από 500 κιλά κάρβουνο για κάθε μίλι.

Έμεινε στο ναυτικό περίπου οκτώ χρόνια και όταν ο πόλεμος τελείωσε επέστρεψε στη Λάρισα. Δεν άφησε όμως το κάρβουνο, όταν ήρθε στην πόλη άνοιξε σιδηρουργείο στην οδό Ηφαίστου. Τα χρόνια πέρασαν, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών λόγω άσθματος.

Τώρα η φωτογραφία του ως ναύτης αλλά και το δίπλωμά του ως θερμαστής κοσμεί τις προθήκες του πλωτού ναυτικού μουσείου.

Ζ.Π.  eleftheria.gr